Tuesday, December 20, 2011

kerja oh kerja

salam...

dh lebih seminggu kn sy keje sbagai pnjual waffle n cup corn di kdai runcit sebuah hospital.....so....dlm smnggu ni mmg bnyk jg la kjadian2 yg suka,duka,happy,sad......nk kongsi ngn readers ckit apa yg sy tgk,dgr n rasa......
yg pling sy ingt...yg frst tu,kiranya agk trsentuh hati sy....sorang bdk laki,around 5,6 years mcm tu laa masuk kdai..tgk2 brg...comel n cute orgnya.....so..mama dia tnya,abg,abg nk bli air apa?...bli je lah apa pun mama,,abg x kisah..yg murah2 jelah..mmbazir bli yg mahal...abg nk roti apa...x pyhlh mama,abg dh knyang...mmg,,trsentuh hati aq ngn jawapan bdk tu...mngkin dia dpd kluarga yg ssh..tp dia still kecikk...dh pahamm cara nk brbelanja...aq senyum je kt bdk tu....dia snyum blik...
yg ke2 pulak...sorang bdk laki ni,,duk ke hulu hilir dpn peti buah...then dia tnya aq...akak,jgung brapa rnggit 1...aq pn jwbla....dia pn..oooo...em..waffle kak..??waffle dh hbis dik....em...buah ni brapa kak...aq pn bgtau la 1 1....dia pn ckp..yg pling murah..??aq pn bgtau la,tu haa..buah betik..1.10...dia pn..em..xpelah..sy ada 1 rnggit je...xckup nk bli betik...aq pn ckp,xpe...ambiklh....dia pn ambik..then byar....cdh tau bila ada bdk2 msuk then,,tnya hrga tp dia bwk duit yg xckup...
lpas tu citerr yg uncle india gaduh ngn bangla smpai nk tmbuk2 dpn kdai aq tu..haishhh...serammm...-_-'....
hari ke bape ntah,,aq pg keje pakai tshrt patern mcm askar...adala trdgr...ibu,askar jual waffle...agak malu tp nk tgelak pn ada...hnya senyum je..cover la,,org rmai time tu...yg boss n akak senior lak tnya,,awk nk pg bperang kt ner pkai bju ni...ishhh..aq cepuk kang dorang ni....
keje shif mlm pn x kurang hbatnya....pling skt ati ngn guard2 kt cni...seriusly,aq rasa guard tu smua xlayakk...sanggaattttt.....dlm kul 3,4 duk buat ramai....buat kecoh,,ngn main kejar2,,,ckp2 kuat,,main nyanyi dlm walkie talkie...pdahal smua dh tua...tp prngai...haishhh....xtau nk kata apa.....lpas tu,,msuk ke kedai,bli tu la bli ni la,,,mmgla untung kmi...tp keje dia mkn je....bkn nk ronda ape ke..lpastu ramai yg duk tdo dpd keje...isk..isk...let them be like that...
yg ni pulakk bru je blaku...kdai kmi dh terang2 tulis ISLAM DAN HALAL..msuklah makcik india ni sorang...msuk2 dia pg bukak peti pau yg kmi terang2 tutup dgn kertas besar brlabel BELUM MASAK...hbis koyak kertas tu,,..kmi pn ckp la pau blm masak..dia pn boleh bg bodohlah kat kmi ni...lpastu tnya pulakk pau bab* ada x....dia msuk kdai trus sepah2 kn..ambik tu ltak tmpt lain...mmg mnguji kesabaran toll lh...ishh....nsb baik kmi dlatih utk jd pnyabar,,,,....
yg latest ni...ada sorang mak nyah msuk kdai....org india...aq x cam lngsung,,tup tup dia tnya aq..dik,air panas ada x...dgr suara dia aq trus nk tgelak tp cover la kn...xde bang...trus msuk dpur,trgelak ngn yg lain...mmg dasyat..boleh pulak aq jawab xde BANG...ksian kt dia..pkai bju gurl mmg cntik..tp dh suara dia mcm tu aq pn jwb la...smua pakat gelak...mybe dia prasan kot kmi gelak kt dia..dia jeling kt kmi,,kmi snyum n then layan dia spt customer pompuan blik....
lastly stakat ni.,,latest ni..bru je pg td....sorang pakcik msuk ke kedai..time tu aq tngah bc mjalah pe ntah...dia tnya aq pasal topup...aq ckp ada,,kjap ye..pastu kwn aq bg...dia pn ckp boleh tlg msukkn trus x...kmi pn tlg...dia pn bsuara....'hermm,org rumah pakcik mnggal dik..bru je 10 mnt..,nk pakai fon nk kol keluarga,,hermm..nk buat mcm mana...kanser dik,,mana la ada ubtnya..'ksian aq tgk pakcik tu..mmg mata dia merah2...dia pn xdela tua sgt tau...muka dia sedih sgt..aq tgk,dia kuar kdai,air mata dia turun,,,serius sedihh..xpenah aq tgk org sebaya mcm dia mngis..tu la antara peristiwa sedih...
so...setakat keje ni,,aq ok je ngn smua staff...hepi jg la even aq ni jenis ssh nk kamcing ngn org....ramai jg yg duk usik...haha..mcm2 la...mklumlh,aq sorang je freshie kt situ...aq pulak dimanjakan oleh diorang..bkn prasan..tp knyataan...smkin hari,smkin selesa...bos pn mmg trbaikk ahh.....
ok..wasalam....lots of love..insan biasa...
Facebook

No comments:

Post a Comment